BGT – Greenpoint-BOR in productie

Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de uitwisseling tussen BGT en Greenpoint-BOR in productie genomen. De BOR-beheerder van de gemeente, Jaap Spek, maakt sinds kort actief gebruik van de BGT-IMGeo als ondergrond voor de BOR én van het volledig automatisch berichtenverkeer waarmee de BGT-IMGeo ondergrond actueel wordt gehouden.

Mutaties in de BGT-IMGeo komen automatisch binnen in de Greenpoint-omgeving en zijn daar direct bruikbaar voor het toevoegen van alle BOR-gegevens. Omgekeerd kunnen door BOR-medewerkers exploratie- en mutatieverzoeken aan de BGT-beheerders worden gestuurd. Daar worden zij volgens de regels verwerkt en met een mutatiebericht definitief gemaakt. Een zeer efficiënte werkwijze waarvan de gemeente ongetwijfeld veel profijt gaat trekken.

De vier deelnemers in het project hebben hiermee een bijzondere mijlpaal bereikt. Als eersten in Nederland hebben verschillende leveranciers gezamenlijk een niét-pragmatische koppeling tot stand gebracht tussen BGT en BOR. Deze koppeling werkt geheel volgens de StUFGeo IMGeo-standaard en biedt de gebruikers (aan zowel de BGT- als de BOR-kant) volledig automatisch berichtenverkeer in twee richtingen.

Het actief gebruik van de BGT in de Greenpoint-BOR omgeving is in dit project redelijk snel tot stand gekomen. Als eerste stap heeft de gemeente voor de uitwisseling tussen BGT en Greenpoint-BOR aan VGI-Support opdracht gegeven een data-op-orde traject te doorlopen. In het verlengde daarvan is ook de beheertaak van de BGT bij deze organisatie neergelegd. Vervolgens heeft Sweco haar applicatie dg DIALOG BGT geïnstalleerd in de lokale netwerkomgeving van VGI-Support en de voor berichtenverkeer noodzakelijke verbinding met de cloudservice Greenpoint tot stand gebracht.

Nadat de verbinding goed bleek te werken, kon in korte tijd de kroon op het projectwerk gezet worden. De initiële BGT-IMGeo is door Greenpoint op één van haar servers gezet en daarna gekoppeld aan de BOR-gegevens van Utrechtse Heuvelrug. Na controle van de goede werking is binnen een week aan Jaap Spek de instructie gegeven voor het gebruik van het berichtenverkeer, dat inmiddels al weer twee weken naar volle tevredenheid loopt.