Boomadviesbureau Duifhuizen – Portaal

Boomadviesbureau Duifhuizen heeft de afgelopen jaren in opdracht van woningcorporatie Portaal boominventarisaties en -controles uitgevoerd in Arnhem en Nijmegen met Greenpoint. Portaal heeft een wettelijke zorgplicht voor haar bomen, waarbij zij over eenvoudig te rapporteren en te presenteren actuele gegevens wil beschikken van de boomveiligheid en de onderhoudssituatie van haar bomenbestand. Aan Boomadviesbureau Duifhuizen de taak om de regie en uitvoering op zich te nemen. We spraken boomadviseurs Peter Duifhuizen (rechts) en Jan Wildschut (links) over hun ervaringen met Greenpoint bij dit project.

Jan vertelt over het zoeken naar een geschikt systeem: “Portaal vroeg ons een assetmanagementsysteem te zoeken voor haar vraag, dat ook voor de lange termijn goed bruikbaar is. Het bomenbestand wijzigt constant, dus het is van belang dat data gemakkelijk geactualiseerd kunnen worden. Met daarbij de wens van Portaal om haar in de toekomst zoveel mogelijk te ontzorgen, kwamen we uit bij Greenpoint.”

Jan gaat verder over het plan van aanpak met Portaal: “Allereerst hebben we met Portaal een informatiebehoefte geschreven van wat zij en ook wij precies willen weten. Wat is wettelijk verplicht? Wat zijn de basisgegevens en welke inventarisatiekenmerken heeft Portaal nodig voor efficiënt beheer? We hebben hierbij zoveel mogelijk het Handboek Bomen proberen aan te houden. Later hebben we inrichtingsproblemen toegevoegd, zoals bomen die te dicht op een gevel, schutting of rioolaansluiting staan. Recent zijn we ook begonnen met het registreren van locaties met Japanse duizendknoop, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van foto’s die de situatie verduidelijken.” Peter vult aan: “Bij klachten van bewoners kun je door middel van die foto’s sneller opmaken of een kapvergunning nodig is of juist niet. Dat versnelt het proces enorm. Daarbij kunnen opmerkingen van bewoners in Greenpoint worden genoteerd en dat is voor Portaal dan ook weer praktisch, want zij kan meteen meelezen.”

Over het gemak waarmee je met Greenpoint kunt werken, is Jan duidelijk: “Ik ben zelf Greenpoint manager namens Portaal en in Arnhem hebben we een elementaire Greenpoint-cursus voor de kijkers – de medewerkers van Portaal – gegeven. Hierdoor kunnen zij zelf de informatie inzien die ze nodig hebben. Met Greenpoint is ook het delen van selecties of kaarten met bijvoorbeeld aannemers iets dat heel goed werkt. Wel zouden we graag bepaalde themakaarten of Excel-overzichten eenvoudiger en sneller moeten kunnen aanmaken, maar dat gaan we nog bespreken met Greenpoint.”

Peter Duifhuizen concludeert over het gebruik van Greenpoint bij deze opdracht: “Niet alleen voor ons, maar ook voor Portaal is het beheerpakket gebruiksvriendelijk. De actualiteit van gegevens in Greenpoint zorgt ervoor dat Portaal eenvoudig inzage heeft en hierdoor effectief haar boombestand kan beheren. En zoals gezegd door Jan, kunnen wij ook gemakkelijk met Greenpoint aan de slag.”