Webinar 6 mei 2021

Nieuwe release, nieuwe mogelijkheden.

Vragen en antwoorden

Zijn deze webinars ook voor aannemers?

Al onze webinars zijn openbaar en voor iedereen bij te wonen. Het onderwerp kan per keer voor verschillend publiek zijn. In dit geval ging het over de nieuwe versie van de Greenpoint en dus voor alle gebruikers interessant. De Greenpoint is één omgeving waarin al onze klanten werken, dus er is altijd wel iets uit een webinar te halen dat toepasbaar is.

Worden de legenda-instellingen onthouden op gebruikersniveau bij opnieuw inloggen?

Ja, in de nieuwe versie wordt eigenlijk de laatste stand van zaken opgeslagen bij je account. Dus als je opnieuw inlogt krijg je die stand weer terug. Dit kun je resetten in de persoonlijke kaartinstellingen. Dan staat alles er weer zoals het ooit door de manager is klaargezet.

Moet de kaart nog steeds heel vaak ververst worden?

Nee, omdat de nieuwe versie veel interactiever geschreven is, is het hele kaartscherm verversen eigenlijk niet meer nodig. Enige uitzondering hierop is het resetten van je legenda (zie vorige vraag).

unnen alle lagen in de legenda verschoven worden? En onthoudt Greenpoint dit?

Op de eerste twee legendatabbladen niet. Het eerste tabblad toont lagen in de volgorde die door de manager bepaald wordt voor iedereen. Het tweede tabblad toont al je persoonlijke kaartlagen in vaste rubrieken. Maar het laatste tabblad is wel volledig aan te passen. Dit is het favorietentabblad en daar plaats je kaartlagen naar eigen inzicht uit de eerste twee in. De volgorde van die lagen onderling kun je aanpassen door op de laaggroep “Favorieten” te klikken en de lagen onderling te verschuiven. Dit wordt ook opgeslagen bij je account.

Kun je met kenmerklabels ook de kroondiameter laten intekenen (niet cijfermatig) in de kaart?

Nee, kenmerklabels is geen mutatie, maar een presentatie. M.b.v. kenmerklabels kun je de huidige waarde van kenmerken van een objecten tekstueel tonen in de kaart. In feite is de interne werking van de kenmerklabels ook niet gewijzigd in de nieuwe versie, alleen de locatie waar je deze functionaliteit vindt is veranderd.

Waar is de BGT-koppelknop gebleven?

Deze knop is verplaatst. Voorheen stond deze knop voor de keuzelijst van datasets. In de nieuwe versie selecteer je eerst één of meer BGT-objecten waarna deze knop beschikbaar wordt.

Over het toevoegen van een foto/document in de template voor nieuwe objecten: is dat bedoeld voor foto's die al beschikbaar zijn in een FTP-map? Of (ook) voor nieuwe foto's? In dat laatste geval: wordt die foto dan voor ieder object geüpload, of slechts 1 keer en voor de andere objecten alleen gekoppeld?

De template toont dezelfde schermopbouw als bijv. het paspoort. Dat betekend dat je in de template dus óók een bestand/foto kunt uploaden. Dit doe je één keer. Daarnaast vul je mogelijk nog meer kenmerken in en voer je door. Als je daarna nogmaals gaat toevoegen, is dat bestand al bekend en zal dat direct in de template al gekozen zijn uit de FTP-map. Dus kort gezegd, uploaden kan ook en gebeurd maar één keer, ongeacht aantal toe te voegen objecten.

Werken die hotkeys ook op een iPad (met toetsenbord)

De alt-cijfercombinaties worden ook op Apple-machines herkend. Daar is het dan option-cijfer. In het lijstje waarin je de hotkeys terugvindt zal altijd over niet-Appletoetsen gesproken worden (alt, ctrl, etc.).

Kopiëren van een boom: worden daarbij ook de boomveiligheidsgegevens meegenomen? In de huidige versie wel

De interne werking van het kopiëren verandert niet in deze nieuwe versie, dus ja, alle data wordt gekopieerd.

Mutatie is toch alleen voor beheerders?

Hier wordt gedoeld op het stuk dat we hebben laten zien over de redlining. Redlinelagen zijn in twee groepen te verdelen, schetsen en mutatievoorstellen. De eerste, schetsen hebben we uitvoeriger laten zien in het webinar. Dit is voor iedereen beschikbaar. Mutatievoorstellen kun je alleen doen als je daartoe geautoriseerd bent. Dit betreft meestal beheerders. Met mutatievoorstellen kun je optekenen hoe je bepaalde vlakobjecten van vorm wilt laten veranderen. Dit is een voorloper van de BGT-gekoppelde vlakken, waarbij de geometrische mutaties via een Geo-afdeling lopen.

Kan ik dingen die ik een week geleden verwijderd heb nog ongedaan maken?

Nee, het verwijderen ongedaan maken gaat terug tot het begin van de vorige dag (0:00u). Dat betekend effectief maximaal 48 uur terug in de tijd.

De geschiedenis is tot 2 dagen te wijzigen. Is dit 48 uur of werkdagen i.v.m. mutaties op vrijdag?

Zie vorige vraag en antwoord. Nee, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen werk- en weekenddagen.

Ik zie dat acties die je uitvoert meteen te zien zijn in de kaart. Geldt dit ook voor de hoeveelheid objecten in een dynamische presentatie?

De aantallen die je in de legenda achter bepaalde lagen ziet staan zijn nu volledig dynamisch. Zodra je een object verwijdert uit een schetslaag bijvoorbeeld, zal het aantal objecten direct veranderen in de legenda. Zo ook voor een dynamische presentatie. Als een object door mutaties niet meer voldoet aan de zoekvraag zal het aantal objecten bij die laag in de legenda direct veranderen.

Kun je ook een logo en noordpijl standaardiseren in het kaartbeeld van de repro?

In de nieuwe versie is niets veranderd aan het uiteindelijke beeld van repro’s. Er is dus nu geen mogelijkheid om een noordpijl of een logo in de repro te verwerken.

Presentatielagen delen is daar nog wat aan veranderd?

Het delen van presentaties doe je in de nieuwe versie op dezelfde manier als in de oude. Ook de locatie van deze tool is niet gewijzigd. In de maanden na de release van versie 30 zal echter ook dit e.a. functies rondom presentaties een plek krijgen in het legenda zijscherm.

Kan ik een kaartblad in de repro ook draaien, zodat ik bijvoorbeeld een begraafplaats blad vullend op een A3 formaat kan printen?

Hier wordt gedoeld op het printen van rechtopstaande bladen in plaats van liggend. Daar is nu nog niet aan gewerkt. We zijn nu vooral bezig geweest om het schermgebruik te verbeteren en zagen daarin mogelijkheid om het kiezen van papierformaat en schaal variabel te maken. De interne werking is nog niet aangepast, dus het is nog niet mogelijk om “portrait” te printen.

Geldt voor de toevoeg-template voor een dataset één instelling per gemeente?

Dit heeft betrekking op sommige klanten van Greenpoint Advies die meerdere gemeenten in de Greenpoint hebben staan. Daarvoor is per gemeente één omgeving. Alle onthouden instellingen op accounts gelden binnen die omgeving. Dus als je meerdere omgevingen kunt bereiken in de Greenpoint, zul je per omgeving je laatst opgeslagen template opzet terug zien.
Icoon
Platform voor gemeenten, organisaties en opdrachtnemers
Icoon
Optimale samenwerking en betrokkenheid
Icoon
Webbased dus overal toegankelijk