BGT Nieuwegein gekoppeld aan Greenpoint-BOR

Bij de gemeente Nieuwegein heeft Greenpoint alweer de volgende geslaagde koppeling gemaakt tussen de BGT en BOR. Voor deze gemeente is nu ook het berichtenverkeer operationeel met C-SAM beheer BGT van leverancier Crotec. Een project waarin de betrokkenen op de proef zijn gesteld, maar er gezamenlijk heel goed zijn uitgekomen.

In Nieuwegein was de BGT al geruime tijd ’bijna klaar’. De leverancier van de BGT beheer applicatie Crotec had, als eerste in Nederland, al meer dan een jaar geleden een werkende koppeling met Greenpoint-BOR. Toch ging er nog heel wat water door de Rijn voordat de koppeling operationeel was. Een analyse van de overeenkomsten en verschillen tussen objecten in BGT en BOR leverde het inzicht op dat er detaillering ontbrak in groenvakken in de BGT die in de BOR wel aanwezig waren. Daarnaast waren bomen op de kaart verschoven van locatie. De afdeling Geo van gemeente Nieuwegein heeft zich dit jaar met succes ingezet om met C-SAM BGT alle detaillering in de BGT te plaatsen.

Parallel aan het verbeteren van de data hebben Greenpoint en Crotec het automatische berichtenverkeer tussen BGT en BOR opgeleverd. Gemeente Nieuwegein is daarmee één van de eerste gemeenten in Nederland die een koppeling op basis van de landelijke Geo-BOR standaard in gebruik neemt. Om de applicaties eenvoudig en veilig te verbinden, levert Crotec een eigen uitwisselvoorziening.

Nadat deze puzzelstukken gereed waren, is de assemblage voorspoedig verlopen. BOR-informatie van de groenvakken is gekoppeld aan de groenobjecten in de BGT en het berichtenverkeer tussen C-SAM in Nieuwegein en Greenpoint is getest. Tijdens die werkzaamheden kon de BOR-beheerder gewoon doorgaan met zijn inspecties en monitoring. Nu de groenvakken zijn gekoppeld aan de BGT is er een degelijke basis voor de nieuwe onderhoudsbestekken die in januari aanstaande gaan starten. Precies op tijd dankzij een door de gemeente goed gecoördineerde inzet van velen.