Nieuwe tools voor de koppeling BGT – BOR

Greenpoint heeft iets nieuws! De BGT – BOR-koppeling is volledig op de schop gegaan. Hieraan is geruime tijd hard gewerkt en het resultaat liegt er niet om. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: Wat is hiervan het effect op mij, de beheerder openbare ruimte?

De kwaliteitseis van BGT-gegevens is hoog en deze gegevens spelen een grote rol bij het beheren van de buitenruimte. Het is dan ook vrij vervelend als jouw wegdelen of perken niet goed in de BGT staan, waardoor jij je werk niet kunt uitvoeren. Hierom is door VNG een aanpak opgesteld (https://vng.nl/artikelen/aanpak-bgt-bor) om de BGT – BOR-uitwisseling zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Doordat Greenpoint al jaren praktische ervaring opdoet op het vlak van dit horizontale berichtenverkeer hebben we onder andere op aanbevelingen van onze klanten verbeteringen doorgevoerd. Dit op basis van onderstaande vier speerpunten:

  1. Het doen van zo min mogelijk aanpassingen aan de bestaande werkwijze.
  2. Het vergemakkelijken en versnellen van wijzigingen doorvoeren van BOR naar BGT en vice versa.
  3. Het verbeteren en verduidelijken van het horizontale berichtenverkeer tussen GEO en BOR.
  4. Het verzorgen van een goede aansluiting op IMBOR.

Zo min mogelijk veranderen
Laten we eerlijk zijn, iedereen is weleens verandermoe. Daarom is de primaire focus geweest om het bestaande proces zo min mogelijk te beïnvloeden, zodat zowel bij GEO als bij BOR de werkwijzen die reeds ingesleten zijn niet meer te hoeven worden gewijzigd.

Het vergemakkelijken van wijzigingen doorvoeren
Het doorvoeren van mutatieverzoeken is nog nooit zo makkelijk geweest. Met de nieuwe tekentools met voorgebakken tekenfuncties kun je razendsnel paden, maaistroken en perken tekenen. Ook het splitsen en donuts teken je zonder moeite. Je kunt bij het tekenen tevens gemakkelijk je wijzigingen ongedaan maken.

Behalve geometrische aanpassingen kun je in de nieuwe versie ook objecttypes wijzigen. Een plantsoen kan bijvoorbeeld omgezet worden naar een bestrating. Hierdoor zijn er meer soorten mutaties mogelijk.

Het verbeteren en verduidelijken van het berichtenverkeer
Als je al je wijzigingen hebt doorgevoerd, kun je deze nu met één druk op de knop verzenden naar GEO. Hierbij kun je zelf direct je nieuwe indeling invullen en gebruiken. Je gegevens worden meegestuurd naar GEO zodat, mocht dat nodig zijn, de afstemming snel kan plaatsvinden.

Voor GEO is het voordeel dat de berichten met mutaties die met elkaar te maken hebben geclusterd zijn. Hierdoor kan de verwerking aan de GEO-kant ook efficiënter gebeuren.

De informatie die je hebt verzonden, is herleidbaar. Hierdoor kan er snel geschakeld worden tussen GEO en BOR en zijn er meer directe lijnen mogelijk.

Een goede IMBOR-aansluiting
Greenpoint is druk bezig met de transitie naar IMBOR. Naast IMBOR-basis zijn er diverse modules die IMBOR en verschillende methodieken aan elkaar koppelen. Omdat Greenpoint een belangrijke rol voor IMBOR ziet in de toekomst, is ook de BGT – BOR-koppeling met IMBOR mogelijk. Dit zorgt ervoor dat bij een transitie geen extra tijd komt kijken voor het koppelen met de BGT.

Conclusie
De nieuwe BGT – BOR-tools zorgen ervoor dat er sneller, nauwkeuriger en directer gewerkt kan worden tussen GEO en BOR. Er is minder speling voor interpretatie, waardoor de uiteindelijke kwaliteit van je BOR-omgeving omhoog gaat.

Is je interesse gewekt? Vergeet je dan vooral niet in te schrijven voor de BGT-gebruikersdag op donderdag 11 april 2024. Dat kun je hier doen: Inschrijfformulier BGT-gebruikersdag. Op die dag gaan we nog verder de diepte in en laten we zien hoe al deze tools werken. Mocht je niet kunnen wachten? Neem dan contact op, zodat we al een cursus kunnen inplannen!