Gemeente Gooise Meren
Karolina van Schrojenstein heeft bij gemeente Gooise Meren de taak gehad om een integraal beheerpakket te vinden. Voor het beheer van de openbare ruimte wilde de gemeente snel naar een uniforme gegevensset. Uiteindelijk kwam Karolina bij Greenpoint terecht en heeft dit gebruikt om de data van Bussum, Naarden en Muiden samen te voegen in één integrale kaart. Wij gingen bij haar langs en bespraken hoe Greenpoint is gebruikt bij dit traject.
”Bij het vinden van een integraal beheerpakket ben ik eerst begonnen met een uitgebreide ronde van interviews om te begrijpen wat de verwachtingen van het pakket waren, wat de mensen met het pakket wilden doen en waar ze op dit moment de meeste tijd aan kwijt waren”, vertelt Karolina. ”Hieruit bleek dat een integraal pakket belangrijk is, maar dat de focus voornamelijk moest komen op een integrale kaart. Toen Bussum, Naarden en Muiden werden samengevoegd tot één gemeente was het zaak om een data-op-orde traject te starten. Daarvoor hadden ze allemaal een eigen datamodel, eigen actualisatiesystemen en eigen beheerpakketten. Om al die data te synchroniseren en compleet te maken, hadden wij dus een integrale kaart nodig waarop je alles kon zien.
Binnen onze organisatie werkten al meerdere mensen met Greenpoint en zij hadden daar hele goede recensies over. Mijn groene collega’s zeiden dan ook geregeld dat ze het jammer zouden vinden als de keuze niet op Greenpoint zou vallen. De SaaS-oplossing die Greenpoint biedt en de mogelijkheid om Greenpoint als integraal beheerpakket te gebruiken, waren uiteindelijk de belangrijkste redenen om Greenpoint te gebruiken voor het maken van de integrale kaart.
We merken nu ook dat we met Greenpoint de voortgang van diverse data-op-orde werkzaamheden goed in de gaten kunnen houden. Zo bouwen we bijvoorbeeld nieuwe datasets direct in IMBOR (Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte), waarbij we werken met standaard opties in de keuzelijsten en je dus niet zomaar domweg alles kunt invoeren. Je hebt bepaalde opties die je moet kiezen en dat kan heel handig met een ordening in de zoekmachine van Greenpoint. Hierdoor kan ik heel gemakkelijk zien welke waarden bepaalde typen stelsels hebben en kan ik uitfilteren wat ik nodig heb en wat niet. Het maakt het heel overzichtelijk. Het data-op-orde traject is op dit moment nog niet klaar, maar we hebben mede door Greenpoint de eerste kwaliteitsslag kunnen doen.”
Gooise Meren is dus druk aan de slag gegaan met Greenpoint en er zijn binnen de gemeente inmiddels twee nieuwe Greenpoint-managers benoemd. Zij hebben in oktober een cursus gevolgd, waarbij zij sturing in dagelijks beheer en onderhoud van de openbare ruimte met Greenpoint kunnen optimaliseren.